Álmom a vállalkozásom 2023 - Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - Közgáz vállalkozói ötletverseny középiskolásoknak

ROEN
Álmom a vállalkozásom 2023 - Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - Közgáz vállalkozói ötletverseny középiskolásoknak
Álmom a vállalkozásom 2023 - Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - Közgáz vállalkozói ötletverseny középiskolásoknak
2023. január 31.
Biztosan van olyan ötletetek, aminek megvalósítása révén sikeresen vállalkozhattok úgy, hogy közben saját környezeteteket élhetőbbé teszitek, csak eddig nem vetettétek papírra gondolataitokat! Eljött az ideje! A Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaságtudományi Tanszéke pályázatot hirdet 10., 11. és 12. osztályos középiskolás tanulók számára, amelyben piacképes és kreatív üzleti ötleteket várunk fenntarthatóság témakörében.

FIGYELEM: Új időpont!

Az idei vetélkedő alcíme - Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - 1972-ből való. Először akkor ötlött fel annak gondolata, hogy felelősek vagyunk azért a természeti és társadalmi környezetért, amelyben élünk, hisz Földünk erőforrásai végesek és a megújuló erőforrások regenerálódása is időhöz kötött. 2020-ra Földünk népessége háromszorosára, a légkör szén-dioxid tartalma közel másfélszeresére nőtt és az érintetlen területek aránya közel felére csökkent az 1937-es évhez képest. Ezen drámai alakulású statisztikai értékek is igazolják, hogy az emberi tevékenység nyomot hagy Bolygónkon. Probléma, hogy sok esetben a termelés és a kereskedelmi tevékenység az energiahatékonysági és környezetkímélő szempontok figyelembevétele nélkül zajlik, ehhez pedig szorosan kapcsolódik a szén-dioxid és egyéb káros, üvegházhatású gázok légkörbe való bocsátása, amely közel 60%-ban felel az ökológiai lábnyomért. A túlfogyasztás napja - az a nap, amikor az emberiség felhasználja a Föld egy évre rendelkezésre álló erőforrásait  - 2022-ben július 28-án jött el. Ezt követően, a Föld meghitelezi nekünk a szükséges erőforrásokat, ám ez azt is jelenti, hogy az eljövendő generációk számlájára. Tehát nem fenntartható módon gazdálkodunk a környezetünkkel. Egy ehhez kapcsolódó elgondolkodtató videót itt tekinthetsz meg.

Olyan kidolgozott vállalkozási ötleteket várunk Tőletek, amelyek fenntarthatóak, segítségével csökkenthető a káros-anyag kibocsátás, és ezáltal a vállalkozás ökológiai lábnyoma.  Ez történhet például úgy, hogy a nyersanyagok beszerzési helye közel esik a ti vállalkozásotokhoz, vagy hatékony energiafelhasználás révén csökken a szén-dioxid kibocsátása a vállalatnak, de az is jó megoldás lehet, ha olyan szervezetet-szövetkezetet alapítottok, amely a helyi gazdák segítségére tud lenni (szaktanácsadás, értékesítés). Ha van olyan ötleted és gondolatod, amely alkalmas arra, hogy fogyasztói igényt elégítsen ki, tulajdonosa számára nyereséget termeljen és általa a vállalkozás közvetlen környezete élhetőbbé, jobbá váljon akkor itt a helyed. Légy merész,  Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!

1. Forduló: poszter és like verseny

Az első fordulóban a benevezett üzleti ötleteket egy poszter formájában kell beküldeni kozgazversenypartium.ro  e-mail  címre 2023. február 26-én 23:59 óráig. A poszter elkészítéséhez bármilyen poszter-készítő programot használhattok (Canva, Prezi, Power Point stb.), a dizájn tetszőlegesen változtatható, alakítható, az ötlethez igazítható.

A poszter tartalmi követelményei és értékelési kritériumai:

  • Az üzleti ötlet víziója és célkitűzései - 15 pont
  • A vállalkozás rövid bemutatása - 5 pont
  • A vállalkozás beindításához szükséges tevékenységek - 5 pont 
  • Hogyan járul hozzá a vállalkozás a lokális fenntarthatósághoz - 15 pont
  • Üzleti környezet elemzése (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) - SWOT - 15 pont
  • Költségvetés - 10 pont
  • A termék és/vagy szolgáltatás bemutatása* - 10 pont
  • A vállalkozás beindításához szükséges eszközök bemutatása - 5 pont
  • Stakeholderek[1] bemutatása - 10 pont
  • Ötlet újszerűsége, innovatív jellege - 10 pont

*A vállalkozás egy-egy termékét vagy szolgáltatását bemutató, maximum 15 másodperces videó formátumú reklámjait 10 extra ponttal jutalmazzuk. A reklámok szintén részt vesznek a like-versenyben.

2. Forduló: Pitch verseny

Az első forduló után beválogatott csapatok 2023. március 10-én, a Partiumi Keresztény Egyetem nyílt napján, Pitch versenyen mérik össze üzleti ötleteiket.

Követelmények és értékelési kritériumok:

Minden csapatnak 10 perc áll a rendelkezésére, hogy bemutassa üzleti ötletét, ezt követően pedig 5 perc a kérdések megválaszolására. A prezentáció tartalma ne legyen azonos a poszter tartalmával, hiszen azt az első fordulóban értékeli a zsűri. Minden olyan információ, ami fontos az üzleti ötlettel kapcsolatban, megjeleníthető a prezentációban. Összesen 100 pontot lehet szerezni ebben a fordulóban és ez 60 százalékban számít a végső értékelésben.

 

Értékelési kritériumok:

  • az üzleti ötlet víziója, átláthatósága, érthetősége - 20 pont
  • a prezentáció összhangja a poszterben bemutatott üzleti tervvel - 10 pont
  • a bemutató érthető, koherens, következetes - 20 pont
  • a költségvetés magyarázata, koherenciája - 10 pont
  • a csapatban a csoportkohézió a pitch során is megmutatkozik - 10 pont
  • az üzleti ötlet újszerűsége - 20 pont
  • a prezentáció minősége (dizájn, kidolgozás, formai jegyek, újszerűség) - 10 pont

 

Néhány tipp:

  • a prezentáció ne legyen hosszabb mint 7-8 dia
  • bármilyen prezentáció-készítő programot használhattok (Power Point, Prezi, Canva stb.)
  • beépíthettek interaktív elemeket, a lényeg, hogy nem léphetitek túl az időkeretet

Összegzés:

  • 2- fős csapatok jelentkezését várjuk- jelentkezési lap: kozgaz-vallalkozoi-otletverseny-jelentkezesi-lap-2023-fin-febr.docx
  • 1. forduló: pályázat beadási határideje 2023.március 5., 23:59 óra. Az első fordulóban minden posztert 1-100 pontig értékelünk a megadott kritériumok szerint, ez a végső pontszám 40 százalékát jelenti.
    • Like-verseny: az első és második forduló között a posztereket és az extra pontokért elkészített reklámokat feltöltjük a PKE Közgáz Facebook oldalára. A Like-verseny 2023. március 6. 15:00-tól 2023. március 10. 8:00-ig tart. A verseny első három helyezettje a begyűjtött like-oknak megfelelően 30, 20, illetve 10 plusz pontot szerezhet.
    • A reklámokat 10 extra ponttal jutalmazzuk.
  • 2. forduló: a csapatok pitch versenyen mérik össze üzleti ötleteiket, 2023. március 10-én a Partiumi Keresztény Egyetem nyílt napján, a bemutatókat szakmai zsűri értékeli. A második fordulóban is 1-100 pontig értékelünk, a pitching eredménye pedig 60 százalékban számít a végső rangsor felállításában.
  • A díjakat a pontszámok szerinti csökkenő sorrendben ítéljük oda, a végső pontszámhoz a like-verseny eredményét is hozzáadjuk.
  • A pályázatokat és az aláírt, szkennelt jelentkezési lapokat a kozgazversenypartium.ro e-mail címre várjuk.
  • A nyerteseket az alábbiak szerint díjazzuk

I.díj: 800 lej

II.díj: 600 lej

III.díj: 400 lej

  • A díjazott csapatok felkészítő tanárai értékes ajándékcsomagban részesülnek.

 

[1] Stakeholder: A vállalat érintettjeinek, melyek lehetnek külső (beszállítók, vevők, versenytársak, szabályozó szervek)  és belső érintettek (tulajdonosok, munkavállalók).

 

 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a