Benedek Orsolya frissen végzett Grafika szakos hallgatónk a Romaniai Design Week-en

ROEN
Benedek Orsolya frissen végzett Grafika szakos hallgatónk a Romaniai Design Week-en
2024. június 3.
A nálunk tervezett székely motívumokat feldolgozó Folk Fúzió diplomamunkája beválogatásra került a bukaresti RDW kiállítás anyagába.

Románia legnagyobb dizájn eseményén vett részt két korábbi munkájával Benedek Orsolya 2023-ban végzett alumni hallgatónk. Az egyik projekt a Funiculi Funicula (Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt ​a kávé kihűl) plakátterve és a másik a Folk Fúzió diplomamunkája, ami a székely kopjafák motívumrendszerét dolgozza fel. 

 

Röviden a projektről:

A székely kopjafák a székelyek hagyományos fafaragványai, amelyek Erdélyben, Románia keleti részén találhatók. Ezek a kopjafák jellegzetes székely motívumokkal és díszítésekkel rendelkeznek, és a székelyek kultúrájának fontos részét képezik. A székely kopjafák jelentősége az erdélyi székely közösségben a mai napig él. Ezek a faragványok emlékeztetnek a múltra és az elhunytakra, és szilárdan beágyazódtak a székelyek identitásába és kulturális örökségébe. A kopjafák és a rajtuk szereplő ornamentika, faragások nem csak diszitő szerepet töltenek be, hanem fontos szimbolikus értékeket rejtenek. Egy kopján végig követhető egy ember teljes élete, családi struktúrája. Többek között egy székely kopjafából megállapítható az adott személy életkora, családi struktúrája, hordoz személyiségjegyeket és társadalmi értékeket tükröz, mint például katona, hadvezér vagy tanult ember az illető.

A teljes projekt  Az RDW oldala

 

Vezetőtanár: Dr. Kányádi Iréne
Szakmai konzulens: Drs. Kolcsár Zsolt

 

 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a