Bukarest - Made in Partium

ROEN
Bukarest - Made in Partium
Április 3-án és 4-én került sorra a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet Szakának Bukarestben zajló Made in Partium gyűjtőnév alatt futó két nagy nívójú kiállítására. A tárlatok a Bukaresti Magyar Intézet – Balassi Intézet és az UNARTE Bukares (Bukaresti Namzeti Képzőművészeti Egyetem) meghívására valósultak meg. A Made in Partium keretén belül egyetemünk Képzőművészet Szaka három markáns projekttel mutatkozott be bukaresti közönségnek: Bauhaus 100, PHOTOLUDENS  és Art Generator.

A Balassi Intézetben április 3-án nyílt a tárlat, ahol a Bauhaus 100 és a PHOTOLUDENS projekteken belül született munkák kerültek kiállításra. A megnyító beszédet Mihai Plămădeală művészetkritikus mondta, aki értékelve a diákok munkáit kiemelte azok eredetiségét, kreativitását és technikai kivitelezésének igényességét.

A megnyítón ugyanakkor jelen volt Cosmin Păulescu, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem design szakának dékánja is. A tárlat házigazdája Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója volt. Ugyanakkor a Képzőművészet Szak tanárai is értékelték a kiállított munkákat.

A Bauhaus 100 anyagának kapcsán Balázs Zoltán, a PKE Képzőművészet Szak tanszékvezetője hangsúlyozta, hogy a projekt abból az indíttatásból született, hogy szakunk 2019-ben, a Bauhaus évfordulójára tematikus évet hirdetett meg. A tematikus év kapcsán készült hallgatói munkáknak egy részét mutatták be a tárlaton.

A PHOTOLUDENS ötletgazdája, Kovács Zoltán elmondta, hogy az egyetemi hallgatók fotóműhelyben készített munkáit láthatja  a közönség. A bukaresti kiállítás során a fotográfiák formai és összefüggésbeli változásait vizsgálhatjuk egy „játékos” téren belül. Képek, melyek helyüket és helyzetüket változtathatják a néző preferenciája alapján.

Az Art Generator egy tehetséggondozó műhely, amely már több éve sikeresen működik a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékén, és amelynek alapítója és működtetője Antik Sándor.

Antik Sándor hangsúlyozta, hogy az UNAgaleriában látható munkák egy válogatást anyaga, amelyben a közönség megismerkedhet a hallgatók reklámgrafikai alkotásaival, multimédia installációival, kísérleti filmjeivel és virtuális prezentációival. Az Art Generator Antik Sándor és diákjainak projektje.

Az UNAgalerában levő kiállításmegnyítója április 4-én volt, amelyet Aurora Kiraly és Rusen Mihai Ionut, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem kutatóintézetének az igazgatója nyitotta meg.

A tárlaton részt vett a szak három tanára: Balázs Zoltán, Antik Sándor és Kovács Zoltán, a kiállított munkák ötletgazdái, akiket elkísért Maior Enikő, a PKE Bölcsészettudományi és Múvészeti Kar dékánja. Rajtuk kívül a képzőművészet szak hat diákja is jelen volt: Bíró Krisztina, Barabás Boris, Ali Akkaba, Nagy Hunor, Gábor Balázs és Czirják Adorján,

A Made in Partium projekt egy jelentős lépésnek számít a Bukarest irányába való nyitásnak, a házigazdák és a bukaresti közönség pozitív fogadtatása  új lehetőségeket nyit a jövőbeli közös együttműködésre.

 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a