"Egy kis séta" a nagyváradi Darvas-La Roche-házban

ROEN
"Egy kis séta" a nagyváradi Darvas-La Roche-házban
A PKE harmadéves magyar, magyar-angol és német szakos hallgatói kihelyezett irodalomtörténeti órát tartottak a Darvas-La Roche-házban.

A nagyváradi püspöki palota meglátogatása után az elmúlt hetekben folytattuk városnéző sétánkat.

Köszönjük szépen Dr. János Szabolcs tanár úrnak, aki körbevezette hallgatóinkat az impozáns épületben.

A Darvas-ház méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek. A második villa, amelyet a Vágó-testvérpár Váradon tervezett és egyik utolsó közös alkotásuk is egyben.

Stilisztikai szempontból a terv a testvérpár második alkotói periódusához sorolható, melyre jelentős mértékben hatott a bécsi szecesszió geometrikus vonulata s amelyben véglegesen kialakult a Vágó-testvérek sajátos stílusa. Az épület annak a stilisztikailag egységesnek mondható csoportnak része, melyhez a Moskovits-palota, az Árkád Bazár vagy a mára elpusztult budapesti Feld színház (vagy Városligeti Színház) tartoznak és szorosan rokonítható a budapesti Schiffer-villával, melyet mintegy előrevetít.

A ház a totális művészet jegyében fogant, mely egy sajátos és egységes környezet megteremtését tűzte ki célul. A Vágó-testvéreknek saját egységes filozófiájuk volt a műalkotásról, az építészeti alkotásról, nem vettek át vagy alkalmaztak már meglévő formanyelvet, rendszereket.
A Darvas-ház a legelegánsabb és legkorszerűbb váradi rezidenciák egyike volt. Egységes stílusa a századforduló művészeinek ideálját testesíti meg, a szecesszióra jellemző totális műalkotás és rafinált életvitel művészetének egyik legszínvonalasabb példája.

(Péter I. Zoltán: Nagyvárad 900 évés múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.

Photo credits: Zsuzsánna Dihenes

 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a