Félévszázadok viharában. Dutka Ákos emlékest

ROEN
Félévszázadok viharában. Dutka Ákos emlékest
Emlékest és ünnepi ülésszak Dutka Ákos (1881–1972) nagyváradi költő, író, publicista halálának 50. évfordulója alkalmából.

Ötven éve, 1972. december 27-én hunyt el Dutka Ákos (1881–1972) költő, publicista, szerkesztő, a modern magyar poézis egyik úttörője, A Holnap antológiák megbecsült tagja, a Holnap Irodalmi Társaság titkára.

Az első világháborúban mindvégig pacifista, annak végén Budapestre költözve a Külügyminisztérium sajtóelőadója, később a Friss Újság felelős-, majd főszerkesztője, a negyvenes években a német orientáció és a náci bevonulás ellenzője, az 1956-os forradalom egyik első köszöntője. Hosszú életútja alatt mindvégig megmaradt szülővárosa poétájának, két prózai visszaemlékezése is a századelő Nagyváradjának, A Holnap városának állít méltó emléket. Az egykori költői „hetesfogatból” ő az egyedüli, aki valóban a város szülöttje.

Emlékére, Dr. Boka László irodalomtörténész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18.00 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.

Az est során két, vetítéssel színesített előadásra, valamint egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Közreműködnek a Szigligeti Színház színművészei, Dobos Imre és Dimény Levente, illetve zenei darabokkal és megzenésített Dutka-versekkel Thurzó Sándor József (mélyhegedű) és Boros Beatrice (zeneszerző, ének, zongora). Az est végén a résztvevők koszorút helyeznek el A Holnap-os szoborcsoportnál.

A rendezvény díszvendége Dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, címzetes egyetemi tanár. A kerekasztal-beszélgetést vezeti: Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője.

Előadók:

Dr. Borbás Andrea irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa
Dr. Boka László irodalomtörténész, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Partiumi Keresztény Egyetem docense

A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Támogatók: Léda Alapítvány; RMDSZ Bihar Megyei Szervezet; Szigligeti Tanoda Egyesület; Dr. N. Császi Ildikó vendégoktató; Plusz FM – Nagyvárad.

Hírek
 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a