Szakmai kirándulás PKE hallgatóknak

ROEN
Szakmai kirándulás PKE hallgatóknak
A Partiumi Keresztény Egyetemen tanuló hallgatók számára tanulmányi utat szerveztünk Bécsbe 2017. december 7-8. között.

Csütörtökön, december 7-én, hajnali 3 órakor elindultunk az egyetem elől, délelőtt odaértünk Bécsbe és a belvárosban sétáltunk, a Hofburgot, Szent István teret és környékét, valamint a Stephansdomot tekintettük  meg kívülről-belülről, néhányan felmentünk az északi toronyba, ahonnan a szép időnek köszönhetően az egész belváros látható volt. Ellátogattunk a Természettudományi Múzeum előtti térre, megtekintettük a belváros fontosabb nevezetességeit.

Délután 3 órakor a Magyar Nagykövetségen (Botschaft von Ungarn) fogadtak bennünket. A sajtóigazgató egy órás házvezetést tartott nekünk, bemutatva Bécs belvárosának egyik legszebb épületét és annak értékes tárgyait, egy igazi történelemórában részesítve bennünket. Sok mindent megtudunk Mária Teréziáról, akinek idén ünnepelték születésének a 300. évfordulóját,  Sissiről, valamint a házban hősi halált szenvedett 1956-os forradalom mártírjairól. A szakmai program részeként a nagykövet helyettese és a gazdasági ügyekért felelős munkatársa a munkájukról, feladataikról beszéltek nekünk, válaszoltak kérdéseinkre. Majd végül megvendégeltek bennünket.

Este kimentünk a Városháza térre (Rathausplatz), ahol a csodálatos bécsi vásárt jártuk be.

Pénteken, december 8-án, a  Schönbrunn-kastély, a kastély parkja, a vásár és a kastélyparkban található állatkert közül ki-ki választhatott magának, mit szeretne megnézni.

Délután 3 órától a Heindl csokimúzeum-csokigyárban fogadtak bennünket, itt kaptunk idegenvezetést angol nyelven. A belépéskor és a teljes gyári séta alatt különböző pralinéket, bonbonokat, és három fajta folyékony csokikóstoló szökőkútból csokit kóstolhattunk, képeken, táblákon megnézhettük a csokoládékészítés történetét, érdekességeket olvashattunk magyar, angol és német nyelven.

Rövid filmvetítés volt a kis moziteremben, majd felsétáltunk a csokigyár csomagoló részlegére, ahol üvegablakokon keresztül figyelhettük a dolgozók munkáját.
Édes, kis programunk végén Sissi tallérokat, Mozart golyókat, Schoko-bananekat és rengeteg finomságot vásárolhattunk a csokoládégyár/csokoládémúzeum boltjában.

Összességében a legmodernebb marketingstratégiát tapasztalhattuk meg, ami  meghatározza, hogy mely piacon, kinek, milyen terméket, milyen áron kíván értékesíteni a vállalkozás (a belvárosban már megfigyeltük hány boltja van a gyárnak), milyen úton juttatja el áruját a vevőkhöz, vagy hogyan találkozik a szolgáltatását igénybevevővel, és a teljes folyamatot milyen marketingkommunikációval  támogatja, hogyan reklámoz a gyár, többek közt a  fairtrade vagyis a méltányos vagy becsületes kereskedelmet követve (angolul fair trade, olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.) Láthattuk azokat a kakaófa ültetvényeket is filmen, amelyeket telepített egy projekt keretén belül a gyár.

A felsőfokú oktatásban fókuszban a szakmai és transzverzális kompetenciák fejlesztése áll. A szakmai kirándulás célja a résztvevő hallgatók kompetenciáinak és készségeinek gyarapítása volt. A nagykövetségen és a csokimúzeumban tett látogatás a szakmai kompetenciák közül kidomborította azokat, amelyek a szakmai továbbfejlesztést szolgálják, rávilágított a magas szintű szakmai készségek iránti igényekre. A transzdiszciplinaritással jellemezhető, transzverzális kompetenciák segítik az egyének felkészülését a változatos és kiszámíthatatlan életpályákra. Esetünkben a nyelvi kompetenciák, a kommunikációs készségek, a szociális kompetenciák, az újdonságok iránti nyitottság fejlesztésére nyílt lehetőség.

Köszönjük a PKE-nek a támogatást, hallgatóinknak a fegyelmezettséget, az érdeklődést és a jókedvüket!

Nagyvárad, 2017. december 11.

Hírek
 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a