Nyilvános a 24. Filmtettfeszt programja

ROEN
Nyilvános a 24. Filmtettfeszt programja
Nyilvános a 24. Filmtettfeszt programja
    2024. okt. 4.
Nagyváradon az Erdélyi Magyar Filmszemle október 4-6 között

Időpont

2024. október 4-6

 

Helyszín

Partiumi Keresztény Egyetem, Partium épület, Amfiteátrum

 

A belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében, a szabad helyek függvényében. 

Program

 

Dióhéjban a Filmtettfesztről

Filmtett „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szerveztük meg.

A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsünk le a kolozsvári közönségnek – olyan alkotásokat válogattunk, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akartunk biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítettük a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek.

Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, konferenciák, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot.

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett Sárga Csikó Díj 2012 óta tiszteleg egy-egy olyan személyiség előtt, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. 2015 óta a legtehetségesebb kezdőket is díjazzuk: a Filmgalopp nevű versenyszekció évente váltakozva vár fikciós, illetve dokumentumfilmes alkotásokat fiatal erdélyi, magyar alkotóktól. 2019 óta a Filmtettfeszt zárógáláján kritikusi nívódíj talál gazdára: a 2021 óta Fám Erikáról elnevezett díj évente egy-egy gazdag szerzői portfólióval rendelkező szerző elismerése.

A Filmtettfeszt 2011-ben kilépett Kolozsvárról: a Metrion Egyesület segítségével egy napra Nagyváradra is átköltözött. 2012-ben nagyszebeni és székelyudvarhelyi helyszínek csatlakoztak, 2013-ban hét, 2015-ben tizenkét, idén pedig – hála lelkes partnereinknek – összesen 15 erdélyi városban szervezhetjük meg a Filmtettfesztet. A Cinemobil nevű utazó mozival együttműködve a 2016 óta Kolozsvárhoz közeli falvakba is eljutnak a filmtettfesztes magyar filmek: rendszeres helyszín Tordaszentlászló és Méra, de vetítettünk már Kalotaszentkirályon is. 2022-ben új vidéki helyszín Bihardiószeg.

A 2020-as év nagy újdonságot hozott magával: a világjárvány miatt zárva maradt mozik helyett szabadtéri helyszínek fogadták be a filmeket Erdély-szerte. 2021-ben sokfelé korlátozott kapacitással is, de újra beltérben vetíthettünk. Szervezőként még mindig a legnagyobb kihívás számunkra biztonságossá tenni a közösségi mozizás élményét, éppen ezért minden helyszínen szigorúan betartjuk a megelőző egészségügyi és higiéniai előírásokat.

Hírek
 
Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024 Adatvédelem Süti szabályzat
PNRR
PKE
PNRR
Adatvédelem Süti szabályzat Copyright © Partiumi Keresztény Egyetem 2024
Tervezte:Noncommon.design
Feljesztette:BTZ web
a